Co to są kotły warzelniane?
Gastronomia

Co to są kotły warzelniane?

Współczesna gastronomia wykorzystuje szereg urządzeń i sprzętów, które ułatwiają pracę kucharzom i skracają czas przygotowania potraw. Na zapleczu wielu restauracji zobaczyć można kotły warzelne. W tym momencie pojawia się pytanie: co to kocioł warzelniany? Odpowiedź jest złożona.

Jakie jest ich zastosowanie?

Kotły warzelne to tradycyjne, stosowane od bardzo wielu lat urządzenia gastronomiczne. W profesjonalnych kuchniach zastosowanie kotła warzelnianego przynosi wiele korzyści. Przede wszystkim poprzez zastosowanie kotła warzelnianego przygotowanie potrawy jednogarnkowej dla wielu osób jest o wiele bardziej proste; kotły warzelne mają pojemność 30-300 litrów. Do tego zastosowanie kotła warzelnianego pozwoli na rezygnację z używania w kuchni mnóstwa garnków. Kocioł warzelny ułatwia zorganizowanie pracy w kuchni tak, aby nie tracić zbyt wiele czasu na przygotowanie danej potrawy.

Typ zasilania kotła

Kocioł warzelny może być elektryczny, gazowy lub parowy. Rodzaj zasilania wpływa na cenę zakupu oraz na koszt eksploatacji. Najtańszy w eksploatacji, ale dość drogi w zakupie jest kocioł warzelny gazowy. Zdecydowanie najczęściej kupowane są kotły parowe. Niezależnie od rodzaju zasilania, kotły wykonane są ze stali nierdzewnej.

Tematyka kotłów warzelnianych jest dość obszerna. Nie wyczerpaliśmy więc jej do końca. Mamy nadzieję, że wyjaśniliśmy co to jest kocioł warzelniany. Więcej informacji osoby zainteresowane odpowiedzią na pytanie co to jest kocioł warzelniany znajdą w naszym innym artykule.