Masło ghee - jakie zalety posiada?
Gastronomia

Masło ghee – jakie zalety posiada?

Choć nazwa „masło ghee” może nie wszystkim coś mówić, słowo „masło klarowane” na pewno będzie już dla każdego zrozumiałe. Są to zaś określenia opisujące ten sam produkt, bardzo często stosowany w kuchni – także i polskiej. Masło klarowane posiada mnóstwo zalet, przez co jest tak cenione! Na jakie jego atuty warto zwracać uwagę?

Skąd bierze się masło ghee?

Masło klarowane wytwarzane jest przez podgrzanie normalnego masła, odparowanie z niego wody, a następnie oddzielenie innych cząstek stałych od tłuszczu. Właśnie dlatego masło nazywane jest klarowanym. Receptura pochodzi ze starożytnych Indii, a otrzymywany tłuszcz jest uznawany za najzdrowszy.

Masło klarowane – zalety

Ghee posiada mnóstwo zalet! Zacznijmy od tego, że jest pełne witamin – A, D, E i K. Wspomaga trawienie, przyspiesza metabolizm i podnosi poziom substancji przeciwwirusowej, znanej jako interferon. Posiada bardzo wiele wartości odżywczych i jest bardzo długo zdatne do spożycia. W lodówce można je przechowywać w zamkniętym pojemniku nawet do 15 miesięcy – i nadal będzie smaczne oraz zdrowe. Nadaje się dla osób, które nie tolerują mleka krowiego lub tylko laktozy.

Warto również wiedzieć, że może ono redukować stany zapalne układu pokarmowego. Masło wpływa też pozytywnie na stan układu kostnego. Masło klarowane nadaje się do smażenia, gdyż dobrze znosi temperaturę. Potrawy są wręcz jeszcze smaczniejsze! Jak zatem widać, posiada mnóstwo zalet, które decydują o tym, iż warto go używać w kuchni. Zwłaszcza jeśli jest to produkt cenionej marki, a więc najwyższej jakości.