Ghee - najzdrowsze masło spożywcze
Gastronomia

Ghee – najzdrowsze masło spożywcze

Masło ghee znane jest również szerzej jako masło klarowane. Jest to masło dobrze znane i cenione w Polsce. Może o tym świadczyć zainteresowanie jego zakupem – zwłaszcza przed Wielkanocą czy Bożym Narodzeniem, gdzie więcej się gotuje, smaży i piecze. Ghee to specjalny, oczyszczony rodzaj tłuszczu, który w związku z tym jest zdrowszy niż inne. Masło klarowane uznawane jest za jedno z najzdrowszych tłuszczy spożywczych. Jak to możliwe? 

Masło ghee – skąd pochodzi?

Ghee jest odmianą masła klarowanego, wytwarzaną zgodnie ze starożytną recepturą indyjską. W medycynie ajurwedyjskiej masło to uznawane jest za lek, a wiele współczesnych doniesień i badań naukowych potwierdza jego lecznicze właściwości.

Jest to rodzaj masła wytwarzanego przez podgrzewanie, odparowanie wody, a także oddzielenie od tłuszczu innych składników stałych. Masło jest pełne składników odżywczych i witamin, w związku z czym podobno wpływa pozytywnie na układ pokarmowy, wspomaga przemianę materii, pamięć, a nawet układ kostny. Wielu zalet ghee pewnie jeszcze nie znamy!

Masło klarowane – do czego używać?

Masła klarowanego można używać do smażenia, pieczenia oraz gotowania. Warto wiedzieć, że dzięki dokładnemu oczyszczeniu jest zdatne do spożycia przez bardzo długi czas. Jeśli znajduje się zamknięte w lodówce, można z niego korzystać nawet przez 15 miesięcy i nadal jest dobre! Jeśli chodzi o proces smażenia, przebiega on na maśle klarowanym sprawnie – bez dymu i bez wydzielania różnych, szkodliwych substancji. Możliwe jest nawet smażenie w głębokim tłuszczu różnych produktów – z pożytkiem dla ich smaku.