Gdzie wykorzystywane są kotły warzelne?
Gastronomia

Gdzie wykorzystywane są kotły warzelne?

W gastronomii używa się dzisiaj mnóstwa różnego typu sprzętów i urządzeń. W wielu lokalach gastronomicznych na zapleczu zobaczyć można kocioł warzelny. Osoby, które z gastronomią nie mają nic wspólnego zadają pytanie: co to kocioł warzelniany? Postaramy się na nie odpowiedzieć.

Do czego służą kotły warzelniane?

Zastosowanie kotła warzelnianego jest bardzo szerokie. Podstawowym zadaniem, które pełni kocioł warzelny jest przygotowanie w nim potraw płynnych. Zastosowanie kotła warzelnianego znacząca skraca czas ich przygotowania, a do tego z uwagi na ich konstrukcję (podwójne ścianki) ułatwia również pracę kucharzom i pomocom kuchennym – potrawy do przygotowania, których zostały użyte kotły warzelne nie przypalają się. Jak wspomnieliśmy, zastosowanie kotła warzelnianego jest bardzo szerokie – można je spotkać także w masarniach oraz zakładach produkujących wyroby garmażeryjne.

Rodzaje i materiały do produkcji kotłów warzelnianych

Obecnie rynek oferuje kotły warzelne elektryczne, gazowe i parowe. Kotły warzelne są tanie w eksploatacji, ale cena ich zakupu jest stosunkowo wysoka. W chwili obecnej w restauracjach czy masarniach najczęściej spotkać można kocioł warzelny parowy.

Kotły warzelne umożliwiają jednorazowe ugotowanie do 300 litrów potrawy. Mogą być wykorzystywane również do ich podgrzewania. Mamy nadzieję, że przynajmniej częściowo udzieliliśmy Państwu odpowiedzi na pytanie co to kocioł warzelniany. Więcej osoby zainteresowane mogą przeczytać w naszym innym artykule na ten temat.