Kotły warzelne: podstawowy sprzęt gastronomiczny
Gastronomia

Kotły warzelne: podstawowy sprzęt gastronomiczny

W gastronomii od lat wykorzystywane są sprzęty i urządzenia, których zadaniem jest z jednej strony usprawnienie procesu przygotowywania potraw, z drugiej zaś ułatwienie pracy kucharzy i pomocy kuchennych. Do takich urządzeń należą między innymi kotły warzelne.

Do czego służy kocioł warzelny?

Kotły warzelne to sprzęty, które w gastronomii używane są od bardzo dawna. Należą więc do najstarszych urządzeń, które powszechnie stosowane są nie tylko w restauracyjnych kuchniach. Wykorzystywane są nie tylko do przygotowywania potraw o płynnej konsystencji, ale również do ich podgrzewania. Co więcej, kotły warzelne mogą służyć nie tylko do przygotowania na przykład zupy, sprawdzają się także w zakładach produkujących wędliny. Tak więc urządzenia te są bardzo przydatne nie tylko w gastronomii.

Krótka charakterystyka kotłów warzelnych

W gastronomii czy w masarniach używane są kotły warzelne o różnej, ale zawsze bardzo dużej pojemności. Te najmniejsze mają pojemność około 30 litrów, największe mogą mieć pojemność nawet 300 litrów. Z uwagi na to, iż są one wykorzystywane do przygotowywania potraw, z uwagi na dużą pojemność, kotły warzelne muszą być wykonane z najwyższą starannością z materiałów bardzo dobrej jakości. Stąd też najczęściej do produkcji kotłów warzelnych wykorzystywana jest stal nierdzewna. Na rynku są obecnie do wyboru kotły elektryczne, gazowe oraz parowe. Potrawy i wyroby mięsne nie przypalają się, gdyż w kotłach ciepło rozkładane jest równomiernie, gdyż zbudowane są one z podwójnych ścianek.